Informacije o otoku Pagu

U nastavku donosimo informacije za koje vjerujemo da će Vam biti zanimljive

Općenito o otoku Pagu

Otok Pag Hrvatski je otok u sjevernom Jadranu. Cijelom svojom sjeverno-istočnom stranom okrenut je prema Velebitu. Otok Pag s kopnom je povezan paškim mostom, te trajektnim i katamaranskim linijama. Svojom površinom otok Pag peti je najveći otok u Hrvatskoj, ali je dužinom obale najrazvijeniji Hrvatski otok. Na otoku se nalaze dva grada Novalja i Pag, te niz manjih mjesta i naselja. Otok Pag jedini je Hrvatski otok podijeljen između dviju županija tako da sjeverniji dio otoka paga sa gradom Novaljom pripada Ličko-senjskoj županiji (sa županijom je povezan trajektnom linijom Prizma na kopnu – Žigljen na otoku Pagu), južni dio otoka zajedno sa gradom Pagom pripada Zadarskoj županiji sa kojom je otok Pag spojen Paškim mostom. Površina otoka je 284,18km2, ukupne obalne crte 302,474km a duljine 58,25km, a broj stanovnika kroz cijelu godinu je 8398.

Za otok Pag kroz povijest su najznačajnije 3 gospodarske grane: vinogradarstvo, ovčarstvo i maslinarstvo.

Vinogradarstvo

Otok Pag nije prepoznat po svojoj vinskoj industriji koja je iako relativno ograničenog i lokalnog karaktera prisutna na otoku prvenstveno kao dodatna ponuda izvornih proizvoda za turiste koji posjećuju otok. Mikroklima na otoku Pagu sa sušnim i toplim ljetnim mjesecima osobito pogoduje slatkosti grožđa koje se reflektira i u najpoznatijim lokalnim vinima kao što su Bijela Žutica i Gegić koji se dobivaju od autohtonih sorti grožđa koje se uzgaja na otoku.

Maslinarstvo

Na sjeveru otoka osobito na lokalitetima oko mjesta Lun i Jakišnica odlični su klimatsko-geografski uvjeti za uzgoj maslina. Uz gospodarski uzgoj, ističe se i divlja maslina čija su pojedina stabla na području zaštićenog botaničkog vrta kod Luna starija i od 1500 godina! Ovaj botanički rezervat nalazi se pod posebnom zaštitom još od 1963. godine. Maslinovo ulje koje se dobiva iz maslina na području Luna specifičnog je okusa i arome te se smatra jednim od najkvalitetnijih na jadranu.

Ovčarstvo

Zahvaljujući posebnom spoju mediteranske klime i snažne bure koja rasipa sol po vegetaciji otoka meso ovce koja pase na otvorenim pašnjacima otoka Paga zaštićeni je izvorni Hrvatski proizvod te njegova cijena doseže puno veće vrijednosti od one koja dolazi iz drugih krajeva svijeta. Uz meso paške ovce odnosno Pašku janjetinu još jedan proizvod koji se dobiva od ovce temelj je gospodarstva na otoku. Paški sir dobiven isključivo od paške ovce i pripreman po tradicionalnoj recepturi poznat je po svom slankastom okusu i specifičnom mirisu.